Miért fontos a jó felni, milyet vegyek?

Az utóbbi években a könnyűfém, nálunk használatos megnevezéssel alumínium kerekek divatba jöttek és terjednek.

Az alumíniumkerekek előnye, hogy tömegük kisebb az acéllemezből készülteknél. Ennek következtében kisebb a kerék tehetetlenségi nyomatéka, ami fékezéskor és gyorsításkor kedvező.

A tetszőleges tárcsakialakítás miatt a fékberendezés számára kedvezőbb hűtési viszonyokat lehet kialakítani. A felfekvőfelületek megmunkálása a kerekek sugárirányú és radiális irányú ütésének a minimális értéken való tartását teszi lehetővé, így körkörösségük kitűnő.

Manapság hozzávetőleg minden negyedik új autó vásárlója később egy garnitúra acél keréktárcsát is beszerez új járművéhez, a téli abroncsokhoz.

Lassan ez az arány nőni fog tehát az autó tulajdonosok fele fog élni a lehetőséggel, hogy a nyári és téli gumigarnitúrát külön felnire szereltesse.

Miért fontos a megfelelő minőségű acél keréktárcsa beszerzése?

A téli időszakban az acéltárcsák ideális megoldást kínálnak a téli gumiabroncsok használatához, azonban korántsem mindegy, hogy milyen gyártmányú és minőségű acélfelniket vásárolunk.

A féláron vásárolt bontott tárcsák - klasszikus példával élve a Zsigára szerelt BMW felni - időszaka már lejárt. Ez már tisztán szakmai és természetesen biztonsági kérdés, mivel az utólag vásárolt garnitúra tagjainak minden paraméterükben (méret, terhelhetőség, szilárdság) a gyári tárcsákkal azonos - tehát nem csupán hasonló - tulajdonságokkal kell rendelkezniük.

Acéltárcsáink nem utángyártóktól, hanem az autógyárakat az első szereléshez ellátó, hivatalos beszállítóktól származnak.

Rendkívül fontos, hogy a forgalmazásunkban szereplő összes acéltárcsa teljes körű hazai hatósági engedéllyel (H jel) ami annyit jelent, hogy a használó biztos lehet benne, hogy felnijei garantáltan megfelelnek a hatályos előírásoknak.

Ez különösen fontos szélsőséges szituációkban, például baleset esetén, ahol a nem megfelelő keréktárcsák használata felelősségi kérdéseket is felvethet.

Az acéltárcsák mindemellett fontos szerepet töltenek be a téli abroncsok állagmegóvása terén is.