A gumiabroncsok tárolása

A gumiabroncsok tárolásakor a következő anyagok illetve tényezők hatnak károsan:

  • rézzel, bronzzal, rozsdás vassal való érintkezés,
  • oxigén, fény, hő, szerves oldószerek, kőolaj, kenőanyagok, üzemanyagok,savak hatása,
  • tartós egyoldalú terhelés, behajlítás, a termékek egymáson való tárolása, éles kiemelkedő felületen való felfekvés.

A tárólóhely lehetőleg zárt, sötét vagy sötétített, levegőmozgástól mentes legyen. A gumiabroncsok tárolásakor a hőmérséklet -30 és +35 celsiusfok között változhat, a levegő nedvességtartalmának megengedett értéke -30 és +35 celsiusfok között 50...80%.

A gumiabroncsokat nem szabad tűzveszélyes helyen és tűzveszélyes anyagokkal együtt tárolni. A fűtőtesttől legalább 1 m távolságban kell elhelyezni.

A gumiabroncsokat hosszabb időre állítva kell tárolni, állványon 10 cm-es talajmagasságban. Ajánlatos a gumiabroncsokat legalább havonta kis mértékben elforgatni, hogy ne keletkezzenek benyomódások. Egy hónapig egymásra téve, oszlopban is raktározhatók. Ebben az esetben fa rácson maximélisan 10 abroncsot célszerű egymásra helyezni.

A gumiabroncsok használat nélkül fokozatosan öregednek, ezért a több mint 6 évig tárolt gumiabroncsokat akkor sem szabad eladni vagy gépjárműre felszerelni, ha azok szemrevételezés alapján kifogástalannak tünnek.

Hosszabb tárolás esetén három hónaponként célszerű az abroncsokat megforgatni. A gumiabroncstömlő tárolása hosszabb időtartam esetén enyhén felfújt állapotban, félkör felületű tartókon vagy köpenyben célszerű.

A tömlők csomagolt állapotban is tárolhatók. Használt, de még üzemképes köpenyeket előzetes tisztítás után tároljuk.

Szabadban egy hónapnál hosszabb ideig ne tároljuk az abroncsokat, de abban az esetben is védjük a külső behatásoktól (naptól, nedvességtől, szennyeződéstől).